Eemeli Nieminen
Visuaalinen muotoilija, UI/UX-suunnittelija (TaM)
Helsinki
050 330 4394
Curriculum Vitae
Olen 41-vuotias visuaalinen muotoilija ja UI/UX-suunnittelija, jolla on laaja-alainen ja monipuolinen kokemus visuaalisesta muotoilusta sekä digitaalisiin medioihin että printtiin.
Erikoisalaani ovat erityisesti yhteiskuntaan, kulttuuriin ja tieteeseen liittyvä visuaalinen viestintä, digitaaliset palvelut, oppimateriaalit sekä informaatiografiikka. 19-vuotisen urani aikana olen suunnitellut myös useita visuaalisia identiteettejä, toteuttanut kuvituksia sekä liikkuvaa grafiikkaa.
Avarakatseinen uteliaisuus ja pitkä historia graafisen alan yrittäjänä on johdattanut minut monille, usein yllättäville poluille. Niitä kaikkia on kuitenkin yhdistänyt kantavana teemana pyrkimys auttaa ihmisiä muotoilun avulla. Minua inspiroivatkin hankkeet, joilla on mahdollisuus rakentaa toimivampaa yhteiskuntaa ja aidosti parantaa ihmisten elämää.
Erityisen kiinnostunut olen siitä, miten viestinnän välineistä ja käyttöliittymistä voidaan muodoilla mahdollisimman selkeitä, helppokäyttöisiä ja saavutettavia huomioimalla tavat joilla ihmiset havainnoivat ja ovat vuorovaikutuksessa visuaalisen ympäristönsä kanssa.
Alan työkokemus
Gofore Oyj
Visual designer
Viimeiset vuodet olen keskittynyt täysipäivisesti digitaalisten palveluiden muotoiluun Goforella, jossa olen toiminut konsultin roolissa visuaalisena suunnittelijana ja UI/UX-suunnittelijana useissa eri projekteissa. Pääsääntöisesti olen toiminut pitkäkestoisissa julkishallinnon IT-hankkeissa osana ketteriä kehitystiimejä
Goforelle minut johdatti paitsi yrityksen vahva suuntautuminen yhteiskunnallisesti merkittäviin hankkeisiin ja kiinnostukseni käyttäjälähtöiseen suunnitteluun, myös mahdollisuus syventää osaamistani systemaattiseen suunnitteluprosessiin. Olenkin ollut mukana suunnittelemassa useiden eri digitaalisten palveluiden design systeemejä niiden eri kehitysvaiheissa.
Projekteja:
-
TE-Digi-hanke/Työmarkkinatori, UI/UX-suunnittelija (03/2021 –)
TE-keskusten digitaalisten palveluiden ja tietojärjestelmien uudistus, jonka tavoitteena on luoda uusia mahdollisuuksia työn ja tekijöiden kohtaamiselle ja tukea sujuvampaa työttömyyden asiakasohjausta ja asiakkaiden oma-aloitteisuutta.
UI/UX-suunnittelijan roolin ohessa olen myös vuoden vaihteesta lähtien toiminut myös hankkeen Style Guide-tiimissä, Figma-kirjaston ja dokumentaation kehittämisestä vastaavana suunnitelijana sekä design-tiimin visuaalisena tukihenkilönä.
-
Fintraffic T-LOIK, visuaalinen suunnittelija, UI/UX-suunnittelija (03/2021 – 12/2021)
Tieliikenteen ohjausjärjestelmä, jonka avulla tieliikennekeskusten päivystäjät varmistavat liikenteen sujuvuuden Suomen valtateillä ja tukevat viranomaisia hätätilanteissa.
Tehtäväni visuaalisena suunnittelijana oli usean eri toimittajatiimin jatkuvassa kehityksessä olevan järjestelmän eri työkalujen visuaalisen yhtenäisyyden varmistaminen ja uusien ominaisuuksien UX-suunnittelun sekä toteutuksen tukeminen.
-
DigiOne-hanke, visuaalinen suunnittelija / design system (11/2020 – 05/2021)
DigiOne on useiden eri kuntien hanke, jonka tavoitteena on luoda uusi perusopetuksen, lukioiden ja ammatillisen opetuksen järjestelmiä yhteen kokoava kansallinen digitaalinen palvelualusta ja ekosysteemi.
Tehtäväni hankkeen siirtyessä varhaisesta määrittelyvaiheesta käyttöliittymien suunnitteluun oli luoda pohjaa tulevalle UI/UX-suunnittelulle suunnittelemalla käyttöliittymien visuaalista ilmettä ja kokoamalla peruskäyttöliittymäkomponenteista Figma-kirjasto sujuvoittamaan määrittelyjen visualisoimista UX-suunnitelmiksi. Lisäksi määrittelimme yhdessä UX-suunnittelijoiden kanssa suuntaviivoja ja ensimmäsiä askelia DigiOne-design systemin tulevalle kehitykselle hankkeen edetessä.
-
Helsingin kaupungin Design System - HDS, visuaalinen suunnittelija, UI/UX-suunnittelija (04/2020 – 10/2020)
Helsingin kaupunki tarjoaa varsinaisen hel.fi-pääsivustonsa lisäksi useita erilaisia pienempiä digitaalisia palveluita, joita suunnittelevat ja toteuttavat useat eri toiminttajat. HDS:n tavoitteena on sujuvoittaa näitä kirjavia ohjelmistokehitysprojekteja, yhtenäistää Helsingin brändi-ilmettä ja parantaa palveluiden saavutettavuutta keskitetysti tarjoamalla valmiita, testattuja ja saavutettavuusauditoituja käyttöliittymäkomponentteja, Sketch-suunnittelukirjaston sekä kattavan ohjeistuksen.
Roolini design systemin 1.0 versiota edeltävien alpha- ja beta-vaihdeiden kehitystiimissä oli Helsingin brändi-ilmeen mukauttaminen digitaalisiin sovelluksiin, UI-komponenttien suunnittelu ja dokumentaatio sekä HDS:n viestinnän ja prosessien kehittämien ja yhteisön rakentaminen.
-
Suomi.fi design system, visuaalinen suunnittelija (11/2019 – 04/2020)
Suomi.fi on Digi- ja väestötietoviraston verkkopalvelu, joka kokoaa erilaisissa tilanteissa olevia kansalaisten ja yrittäjien asioiden hoitamisessa tarvittavat tiedot, toimintaohjeet ja palvelut yhteen osoitteeseen.
Roolini hankkeessa oli Suomi.fi design systemin jatkokehittäminen, johon kuului muun muassa UX-suunnittelijoiden tyylioppaan ja Sketch-kirjaston kehittäminen, uusien UI-komponenttien suunnittelu, dokumentaatio ja prosessien kehittäminen yhdessä design system -tiimin kanssa.
Eemeli Nieminen Type & Design
Visuaalisen viestinnän muotoilija (toiminimi)
Maisterin opintojeni ohessa perustin toiminimen, jonka puitteissa tarjoan visuaalisen viestinnän ja informaation muotoilun palveluita freelancerina. Valtaosa projekteistani on liittynyt lehtien, oppi- ja tietokirjojen sekä informaatiografiikan ja karttojen muotoiluun. Lisäksi olen suunnitellut yritysten ja erilaisten yleishyödyllisten yhteisöjen, visuaalisia ilmeitä sekä tehnyt kuvituksia. Yrittäjänä toimiminen on myös opettanut minulle suunnittelijalle olennaisia käytännön taitoja kuten projektinhallintaa ja asiakkaiden kanssa toimimista.
Hiukan harhaanjohtava Type & Design -nimi juontaa juurensa ajatuksesta erikoistua typografiseen muotoiluun. Opintojen myötä toiminta kuitenkin jalostui kokonaisvaltaisemmaksi visuaalisen viestinnän muotoiluksi.
Esimerkkejä pitkäaikaisista asiakkaista:
- Kustannusosakeyhtiöt kuten Otava (oppimateriaalit) ja Tammi
- Järjestöt kuten Biologian ja maantieteen opettajien liitto, Viipurin Suomalainen Kirjallisuusseura ja Lääkärin sosiaalinen vastuu Ry
- Useat musiikkialan toimijat, kuten Helsingin kamarikuoro ja Suomen Solistiyhdistys
Muotoilutoimisto Kairo
Graafinen suunnittelija / Senior designer (2009–2017 freelance, 2017–2019 osa-aikainen)
Kairo on pieni muotoilutoimisto, joka on näytellyt keskeistä roolia urallani. Olen ollut Kairolainen milloin täyspäiväisesti, milloin freelancerina jo 12 vuotta. Niinäkin vuosina, jolloin olen keskittynyt pääosin omiin freelance-asiakkuuksiin, minulla on lähes koko ajan ollut työpöytä toimiston tiloissa.
Työnkuvaani on vuosien varrella kuulunut projekteja laidasta laitaan. Visuaalisten ilmeiden, viestintämateriaalien ja julkaisugrafiikan suunnittelun lisäksi olen tehnyt mm. infograafisia animaatioita sekä verkkosivujen suunnittelua ja front-end -kehitystä.
Esimerkkejä projekteista:
- FinEst-link junatunneliprojektin esittelyvideo. Projektista lisää portfoliossani
- Suomalaisen Mediataiteen Keskuksen AV-arkin verkkoarkisto. Vastasin sivuston ulkoasun ja käyttöliittymän suunnittelusta ja osallistuin myös front-end devaukseen.
- Rakettitieteen visuaalinen ilme, johon suunnittelin muun muassa kuvituskuvien kuvakonseptia.
- Ajastolle olen ollut mukana ideoimassa uusia kalenterikonsepteja ja päivittämässä olemassaolevia mallistoja.
Capgemini, Accelerated Solutions Environment Center
Knowledge worker suunnittelutyöpajojen järjestelytitiimissä (freelance)
Mahtipontisesti nimetty Accelerated Solutions Environment, eli ASE on konsulttiyritys Capgeminin osallistavan päätöksenteon fasilitointiprosessi. Pääasiassa suuryrityksille suunnattujen ASE-työpajojen tavoittena on yleensä löytää suuntaviitat suurille muutoksille asiakasyrityksen strategissa, organisaatiorakenteessa tai vaikkapa tietojärjestelmissä.
ASE-prosessi tehostaa päätöstentekoa ja kaikkien sidosryhmien tarpeita tukevien ratkaisujen löytämistä. Tämä tapahtuu kokoamalla yrityksen avainhenkilöt organisaation kaikilta tasoilta ideoimaan ratkaisuja yhdessä. ASE:n fasilitaattori ohjaa ideointiprosessia käytännön järjestelyistä huolehtivan knowledge worker -tiimin tuella. Sessiot vaihtelevat lyhyistä muutaman hengen työpajoista monipäiväisiin, yli sadan hengen kokoontumisiin. Niinpä monialainen knowledge worker -tiimi kootaan aina kunkin sessio tarpeiden mukaan.
Prosessin filosofiaan kuuluu, että vaikka jokaisella knowledge workerilla on omat vahvuutensa, rooleja kierrätetään. Näin kaikki prosessin osa-alueet tulevat tutuksi. Omat vahvuuteni olivat työpajojen visuaalisten ilmeiden ja tilankäytön suunnittellu, sessiossa syntyvien ideoiden dokumentointi ja visualisointi, sekä asiakkaalle kootun loppuraportin toteuttaminen.
ASE opetti minulle erilaisiin rooleihin mukautumista, tehokkuutta ja tiimissä toimimista, ja loi pohjaa myöhemmälle laaja-alaiselle uuden oppimiselle. Lauttasaaren ASE-center, jossa työskentelin, on sittemmin lakkautettu.
Freelance työ-keikkoja
Kustannusosakeyhtiö Otava
Graafinen suunnittelija – oppimateriaalit (täyspäiväinen)
Viestintätoimisto Miltton
Graafinen suunnittelija (freelancer on call, useita lyhyempiä pätkiä parista päivästä viikkoon)
Aikamedia
– Taittaja, graafikko, viikkolehti RV (täyspäiväinen)
Mainostoimisto King
– AD assistentti
Aikamedia
– Taittaja, graafikko, viikkolehti RV (täyspäiväinen)
Mainostoimisto Steinmann Klinik
– AD assistentti (työharjoittelu, täyspäiväinen)
Ykkös-Lohja -lehti
– Sarjakuvapiirtäjä , 10 strippiä
Koulutus
Taiteen maisteri
Aalto-yliopisto, Taideteollinen korkeakoulu, Graafisen suunnittelun osasto – painopistealue julkaisugrafiikka ja informaatiomuotoilu
Lähdin maisterinopintoihin kehittyäkseni typografian ja julkaisugrafiikan muotoilijana, mutta opintojen aikana näkökulmani graafiseen suunnitteluun alkoi entistä enemmän painottua informaatiomuotoiluun. Opinnäytetyössäni Kirja informaation välittäjänä – Teoreettisia näkökulmia sisällön muotoilun ja graafisen retoriikan keinoihin tietokirjoissa (155 s. arvosana 5/5) tarkastelin tieto- ja oppikirjojen typografiaa ja taittoa multimodaalina viestinnän välineenä informaatiomuotoilun näkökulmasta.
Medianomi
Kymenlaakson ammattikorkeakoulu – Viestinnän koulutusohjelma, graafinen suunnittelu
Opinnäytetyönäni toteutin FIMSIC ry:n Maailman AIDS-päivän kampanjan ulkoasun.
Lohjan lukio
– Ylioppilas
Projekteja
Visuaalisen viestinnän muotoilu (työnimi)
Kirja graafisen suunnittelun visuaalisesta kielestä
Maisterin opinnäytetyöhöni pohjautuvan oppikirja tavoitteena on soveltaa viestinnän, semiotiikan ja havaintopsykologian teorioita käytännön työkaluiksi päivittäiseen suunnittelutyöhön.
Pian valmistumisen jälkeen alkanut taustatutkimus ja kirjoittaminen päivätyön ohessa on sittemmin – elämän ja ajanpuutteen vuoksi – saavuttanut jo ikuisuusprojektin statuksen. Nykyisessä horrostilassaankin kirjaprojekti toimii oivana kimmokkeena lukea läjäpäin kirjoja viestinnästä, semiotiikasta, filosofiasta, psykologiasta, käyttöliittymämuotoilusta, visuaalisen kerronnan keinoista ja graafisesta muotoilusta ylipäätään.
Projektiin liittyen olen myös käynyt luennoimassa Aalto-yliopistossa.
Masters of Arts 09 -näyttelyn visuaalinen ilme
Projektityö – Taideteollinen korkeakoulu
Taideteollisen korkeakoulun jokavuotinen MoA-festivaali kokosi vastavalmistuneiden taiteen maistereiden opinnäytetyöt laajaksi näyttelyksi, joka levittäytyi koko Arabian rakennuksen alueelle. Osana omia maisterinopintojamme suunnittelimme yhdessä Tuija Tarkiaisen ja näyttelyarkitehtuurista vastanneiden teollisen muotoilun opiskelijoiden kanssa näyttelyä varten graafisia materiaaleja lähtien näyttelykatalogista 10-metrisiin banderolleihin.
Luentoja ja artikkeleita
FinEst-link infograafinen animaation case-esittely
Kaksi luentovierailua
Luentojen aiheena oli Muotoilutoimisto Kairossa toteuttamamme FinEst-link junatunneliprojektin esittelyvideon suunnitteluprosessista yhdessä Kairon vastavan suunnittelijan Juha Snellmanin kanssa. Itse projektista lisää portfoliossani
Visuaalisen viestinnän muotoilu
Luentovierailu ja työpaja
Aalto-yliopiston ensimämisen vuoden kandiopiskelijoiden graafisen suunnittelun peruskurssilla pitämäni luennon aiheena oli typografisen muotoilun ja sen lukemisen havaintopsykologia.
Kirja informaation välittäjänä
Artikkeli – Grafia-lehti 2/2011
Artikkelissa esittelin opinnäytetyössä käsittelemiäni teemoja informaatio muotoilusta tietokirjoissa.
Tunnustuksia
Grafian Gradupalkinto
Korkeatasoisesta graafisen alan opinnäytetyöstä
Kesko-stipendi
Ansiokkaasta opinnäytetyöstä
Kesko-konsernin lahjakkaille taideaineiden opiskelijoille ja nuorille urheilijoille jakama tunnustuspalkinto.
Vuoden huiput 2009 -finalisti
Masters of Arts 09 visuaalinen ilme sijoittui shortlistalle Visuaalinen identiteetti -sarjassa
Meduusa-mediafestivaalin suunnittelukilpailu
Julistesarjan 1. sija sekä yleisön suosikki KyAMK:n valtakunnallisen opiskelijatapahtuman suunnittelukilpailussa. Samassa yhteydessä minulle myönnettiin myös Kouvolan kaupungin kulttuuripalkinto.
Sanomalehtien liiton parempi sanomalehtimainos -kilpailu
Kunniamaininta. Yhteistyössä copywriter Janne Vahvaselän kanssa
Luottamustehtäviä
Pingstate ry
- Hallituksen jäsen
Pingstate Ry, oli visuaalisen alan ammattilaisten, opiskelijoiden ja harrastajien verkkoyhteisön ohessa toimineessa yhdistyksessä. Yhdistyksen voimin toteutimme mm. yhteisön jäsenten töitä esittelevän Pingstate – Art Of A Visual Community -kirjan.
Opiskelijayhdistys Klaani ry
– Edustajiston jäsen (KyAMK)
Muuta mainittavaa
Varusmiespalvelus
lmavalvoja tkm, esikuntalähetti, HelItR 2/99
Lohjan seudun kuvataidekoulu
- Sarjakuvan työpaja
Kielitaito
Kielellä on kiva kikkailla. Asiaa kirjoittaessa pyrin välillä turhankin täsmälliseen ilmaisuun.
Quite fluent. I Studied most of my masters degree in English.
Oj då… När går nästa bussen till Slussen? Eli pitkään opiskeltu, mutta nyt jo ruosteessa
Osaaminen
Ketterän kehityksen työnkulun käytänteet niin Scrum:n kuin SAFe:nkin mausteilla ovat tulleet tutuiksi toimiessani osana eri kokoisia ja näköisiä tiimejä yhteistyössä asiantuntijoiden ja käyttäjien kanssa laidasta laitaan
Monialaisena graafisen alan konkarina sekä silkasta omasta kiinnostuksesta olen perehtynyt myös moniin eri tyyppisiin työvälineisiin. Mac-ympäristössä tunnen olevani kotonani, vaikka nuorempana koltiaisena vielä kokosinkin omat Windows-koneeni komponenteista.
Digitaalisten käyttöliittymiä ja design systemejä olen suunnitellut sekä Sketch/Abstract- että Figma-ympäristöissä. Erityisesti Figman koukeroihin olen päässyt perehtymään komponenttikirjastoja kehittäessäni ja se onkin muodostunut luottotyökalukseni. Prototypointia olen Figman lisäksi tehnyt InVisionilla,
Graafisen suunnittelun perusohjelmistot, kuten Adoben InDesign, Illustrator ja Photoshop ovat minulle tuttuja kuin lapio haudankaivajalle. Vuosien kokemuksen tuomalla varmuudella hallitsen ne kiperämmissäkin tilanteissa, vaikka molemmat kädet paketissa. Kokeiltu on.
Osaan tuottaa myös liikkuvaa grafiikkaa After Effectsin ja Premieren avulla.
Vaikka en olekaan koodari, on minulla kokemusta myös front end -devaamisesta. Tuttua on myös Git-työnkulku, enkä kavahda komentorivityökalujakaan, mikä auttaa ymmärtämään myös kehittäjien tarpeita ja näkökulmaa
Harvemmin käytettyistä vimpaimista Batman-vyössäni mainittakoon muun muassa GIS-karttadatan käsittelyyn ja muotoiluun käytettävä QGIS, sekä fonttimuotoiluohjelma Glyphs. Lisäksi olen hyödyntänyt töissäni muun muassa generatiivisia työmenetelmiä graafisella NodeBox-ohjelmointityökalulla, sekä 3D-mallinnusta Blender:llä.
Kiinnostuksen kohteita
Luonnossa liikkuminen ja retkeily ovat lähellä sydäntäni. Vietänkin suuren osan vapaa-ajastani retkeillen ja luonnon ilmiöitä tarkkaillen yhdessä vaimoni Pilvin sekä lapinkoira Nutun kanssa lähialueilla tai pidemmillä vaelluksilla, niin jalan, meloen, kuin pyöränkin satulassa.
Myös vapaa-ajalla ruokin uteliaisuuttani tekemällä asioita käsin, kuten suunnittelemalla ja ompelemalla omia retkeilyriippumattoja ja muita retkeilytarvikkeita. Viimeiset pari kesää ovat tosin kuluneet pitkälti mökin kunnostamiseen ja ylläpitoon tarvittavien kädentaitojen kehittämisessä.
Kirjahyllystä löytyy ammattikirjallisuuden lisäksi useampikin hyllymetrillinen älynystyröitä kutkuttelevaa science fictionia – Asimovia, Lemia, Reynoldsia, Dickia, Vandermeeria – sekä suomalaista ja eurooppalaista nykysarjakuvaa. Sarjakuva onkin yksi pitkäaikaisimmista taideharrastuksistani ja mahdollisesti suurin uravalintaani vaikuttanut tekijä.